Egészségnap Abdán felsősöknek

Egészségnap Abdán

felsősöknek

Az program időpontja: 2014. december 12. 13:00-18:00

Az program helyszíne: 9051 Abda, Dózsa György u. 1.

Résztvevők: a jelenléti ív alapján

 

  1. 1.  Rendőrségi előadás az alsós osztályoknak

Kaliba Edit előadása során a diákok megismerkedhettek a büntethetőség és az életkor összefüggéseivel, továbbá, hogy a 2012. évi törvényi változások milyen hatással voltak az ő büntethetőségükre. Megismerhették a jogsértések fokozatait, mint szabálysértés és bűncselekmény, továbbá az előadónő megismertette a tanulókat a leggyakoribb közterületi szabálysértési példákkal, elmagyarázta azok veszélyességét és büntetéseit.

A szórakozási szokásokról való beszélgetés keretében megismerhették a gyerekek az alkohol és a drogok káros hatásait, és a használat következményeit is, továbbá, hogy e szerek használata sokszor vezet más egyéb bűncselekményekhez is.

A gyermekek ezen túl megtudhatták, milyen gyermekvédelmi intézkedések léteznek. Szó esett az iskolatársak molesztálásáról is, hogyan előzhető meg, mi a teendő ilyen esetekben. Az előadás végén prevenciós tanácsokat adott Kaliba Edit azzal kapcsolatban, mit tehet az áldozat, illetve mit tehetnek az elkövetővé válás ellen.

 

  1. 2.  Táplálkozási tanácsadás alsósoknak

Az előadás során a gyermekek megismerhettek az egészséges életmód fő szempontjaival, és a gyermekkori túlsúly elkerülésének módjaival.

Az első témakör a genetika és az öröklött családi tulajdonságok voltak, ahol a gyermekek megtudhatták, hogy a hozott géneket, szokásokat nehéz ugyan megváltoztatni, de nem reménytelen és hiábavaló az erre fordított idő és munka. A zsírok csökkentése is fontos a gyermekek számára, fontos, hogy meg tudják különböztetni a „jó és rossz” zsírokat egymástól.

A tejtermékek fogyasztása is jó hatással van az egészségünkre, fontos, hogy a diákok olyan sovány tejtermékeket fogyasszanak, amelyek alacsony laktóz és zsírtartalommal bírnak, de közben számos ásványi anyag és sok fehérje is megtalálható bennük. A natúr joghurt, kefir kifejezetten jó hatással van az emésztésre.

A cukor kizárásával nemcsak egészségesebbek lehetünk, hanem a testsúlyunk is csökkenni fog. Többek között a gyerekek azt is megtudhatták, hogy milyen formában, milyen cukorhelyettesítő szerekkel lehet elérni a kívánt édes ízt. Sajnos sok egészségtelen ilyen adalékanyag van, de a nyírfacukor és a stevia sokak számára megfelelő lehet.

A szénhidrátbevitelre fiatal korban is figyelni érdemes, hiszen a finomított fehérliszt korunkban az egészség egyik nagy ellensége. Érdemes fokozottan kiváltani azt teljes kiőrlésű, rozsos, zabos vagy tönköly alapú lisztekkel. Azonban a szénhidrátok esetén figyelni kell arra is, hogy már gyermekkorban is elegendő zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Sajnos a diákok többsége nem szereti a zöldségeket, azonban a sütési-főzési módszerek és különböző fűszerek kipróbálásával új kedvencekre találhatunk. A foglalkozás végén minden tanuló banánt és narancsot kapott.

 

A nassolnivalók is károsak az egészségre, főleg a fehérlisztből készült sütemények, torták, és más édességek. Azonban a tanulók ezeket is kiválthatják természetes és egészséges finomságokkal, például natúr pattogatott kukoricával, olajos magvakkal, gyümölcsökkel.

Az életkor előre haladtával, de már fiatal korban is érdemes a táplálék kiegészítőkkel foglalkozni, hiszen ezek közé tartoznak a vitamin tabletták, ásványi anyagok is.

Amennyiben már bekövetkezett a baj, és túlsúlyosak vagyunk, egy dietetikus személyre szabott étrenddel segítheti a fogyásunkat, természetesen megfelelő mennyiségű testmozgás mellett. Azonban legtöbbször az is elég, ha a korábbi életstílusunkon változtatva, szép lassan, fokozatosan áttérünk az egészséges, friss alapanyagból készült ételek fogyasztására.

 

  1. 3.  Védőnői előadás: tisztaság, tisztálkodás és minden, ami ezzel összefügg

 

Az előadás során, osztályonként külön-külön a diákok megismerkedhettek a mindennapos tisztálkodás alapelemeivel, továbbá szóba kerültek a tinédzser korral járó újabb nehézségek is.

A mindennapos mosakodás szükségességén kívül, szó volt az általános haj- és körömápolásról, majd a lányok külön örömére a körömlakkokról és veszélyeikről is. A fiúk számára a borotválkozás volt a fő téma, milyen eszközöket, anyagokat használva érdemes ezt a feladatot elvégezni. A szőrtelenítés női probléma is, így a lányok is figyelemmel hallgatták a jó tanácsokat, és kérdéseket tettek fel.

 

A fogápolás fontosságát különösen kiemelte a védőnő, hiszen a nem megfelelő szájhigiénia nemcsak a fogak romlását, de az ínyek, a nyelv és az egész szájat behálózó, vagy akár emésztési problémákat is okozhat.

A megfelelő megjelenésről, ruházatról is megtudhattak a gyerekek számos dolgot, továbbá tanácsokat kaptak a piercingek, tetoválások kapcsán is. A megjelenéssel kapcsolatban felmerült az izzadás problémája, amely ebben a korban kifejezetten megjelenik, hiszen a hormonok változásával megváltozik a testszagunk is. Végül pedig a pattanások kezelésével, megelőzésével kapcsolatban kaptak jó tanácsokat a fiatalok.

 

  1. 4.  Sportversenyek

 

A sportversenyek keretében minden osztály összemérhette tudását, ügyességét. Számos feladat várt teljesítésre, többek között volt versenyfutás, társsal vagy különböző nehézségű tárgyakkal (mint a medicinlabda vagy babzsák), szökdelések versenyben, pók és rákjárás nehezítésként medicinlabdával.

A tanulók továbbá felmérhették ügyességüket kötélhajításban, ugrálásban és átbújásban is. A legügyesebbek számára az összetett akadálypálya nehézségei vártak, ahol egyedül, vagy párban kellett megküzdeniük a győzelemért.

 

 

Loui élete – rajzfilmvetítés az egészséges életmódról

A rajzfilm megnézése után a diákok egy kötetlen beszélgetésben mondhattak véleményt a filmről, a benne szereplőkről és az egészséges életmódhoz kapcsolódó kérdésekről.

Megtárgyalt kérdések: szereplők alkata, sportja és az alkat megváltoztatására tett lépések. A beszélgetés során arra is szó került, hogy mások véleménye mennyiben befolyásol bennünket az életmódunkban, és ez mennyire hat vissza ránk. A film során betekintést kaphattunk abba is, hogy a sport hogyan változtatja meg az életünket, továbbá, hogy milyen következtetések vonhatóak le az egészséges táplálkozással kapcsolatban.