Határtalanul kirándulás a Felvidéken

„Kodály Zoltán nyomában”

2019. október 15-től 18-ig, négy napos Felvidéki kiránduláson vettünk részt a Határtalanul pályázat (HAT-19-01-0802) keretében hetedik évfolyamos tanulóinkkal.

A Felvidék felfedezését Kodály Zoltán életében és munkásságában jelentős szerepet játszó helyszínek megismerésén keresztül tettük meg.

A zeneszerző 1885 -1892 között élt Galántán családjával. Itt járt elemi iskolába, itt hallott először népdalt. E korszak emlékei a Galántai táncok c. művében jelennek meg. Galántán felkerestük a Kodály-emlékszobát, a zeneszerző szobrát és emléktábláját.

Kodály Zoltán 1892-1900 között élt Nagyszombaton. A nagyszombati érseki gimnáziumban tanult, a Szent Miklós bazilikába járt iskolatársaival misére. Kodály első zeneszerzői szárnypróbálgatásai a gimnáziumi éveire tehetők. Ekkor születtek az Ave Maria szóló és a Stabat Mater c. művei. Felkerestük a kétnyelvű Kodály emléktáblát, meglátogattuk a bazilikát.

Alsócsitár, Gímeskosztolány, Alsószeli: 1905-ben már végzett zeneszerzőként járta be a Galánta környéki falvakat, hogy a nép közé menve, az ott élőktől hallgassa és gyűjtse, rögzítse a népdalokat. Ennek emlékét őrzi az Alsócsitáron egy Kodály emléktábla, melynél koszorút helyeztünk el, valamint elénekeltük az „Acsitári hegyek alatt” c. dalt.

A magyar történelem fontos helyszíneire is ellátogatunk, mint Dévény, Pozsony, Topolcsány vára, Beckó vára, Selmecbánya. A dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola révén alkalmunk volt bepillantást nyerni a külhoni magyar diákok iskolai életébe.Az iskola épületének megismerése után, egy barátságos futballmérkőzést bonyolítottunk le a két iskola tanulói között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kodály emlékmű Galántán